Flexwerken op z’n retour?

4 april 2019

Onderzoek toont aan: ruime meerderheid van werknemers werkt liever niet bij bedrijf met flexplekken.

Steeds meer organisaties komen terug op het flexwerken. Geven die grote kantoortuinen dan niet het beloofde ultieme gevoel van samenwerken, goede sociale en zakelijke contacten? Regelmatig terugkerend onderzoek vertelt een ander verhaal. Sterker nog: maar liefst 55 procent van de Nederlandse werknemers werkt liever niet bij een bedrijf met flexplekken. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van HK&P onder 1.080 werkende Nederlanders.

De praktijk voor veel medewerkers

Je hebt geen vaste werkplek, dus elke dag moet je opnieuw op zoek naar een werkplek. Ondertussen hopend dat je bij je directe collega’s in de buurt zit, bij voorkeur op die fijne plek bij het raam. Ook heb je hebt belafspraken en je wil natuurlijk geen collega’s storen. En hoe krijg je nu eindelijk dat ingewikkelde stuk geschreven, terwijl je collega’s net gezellig aan het bijpraten zijn over het afgelopen weekend. Toch maar weer naar huis om daar verder te werken? Bij thuiswerken zit je letterlijk ver van het ‘vuur’ en alle actie. Ook het aanspraak maken op dagen dat er thuis wordt gewerkt versus aanwezigheid op kantoor loopt nog weleens in de soep, wat tot ontevredenheid leidt.

Herkenbaar? Veelgehoorde klachten zijn: gebrek aan privacy, minder betrokkenheid bij het bedrijf en gebrek aan concentratie. Allen direct van invloed op de productiviteit en dus voor u als werkgever op kosten.

Waar moet je voor kiezen als werkgever?

Er zitten nog steeds voordelen aan flexwerken. Maar alvorens je aan een ingrijpende verandering begint en je kantoor verbouwt tot open kantoortuin is mijn advies om eerst een weloverwogen afweging te maken of het je gaat om de besparing van vierkante meters, of het optimaliseren van de onderlinge samenwerking tussen werknemers en afdelingen. Is flexwerken daar de oplossing voor? Als flexwerkplekken niet passen bij je medewerkers of het soort werk dat ze doen, is de kans groot dat hun productiviteit juist afneemt. Onderschat niet dat de invoering van flexibel werken een complex en langdurig veranderproces is, maar kansen biedt mits zorgvuldig uitgevoerd.